top of page
  • Writer's picturePéter Morvay

Nezisková organizácia Obnovme Gemer spustila ďalšiu fázu projektu “Centrá obnovy Gemera”

V stredu 27.4.2022 sa konala Otváracia konferencia projektu LDI02024 Centrá obnovy Gemera.


V rimavskosobotskom Hoteli Zlatý Býk sa zišlo približne 60 odborníkov a aktivistov. Organizácia Obnovme Gemer, ktorá je hlavným partnerom projektu “Centrá obnovy Gemera” oficiálne spustila ďalšiu fázu, cieľom ktorej je rozšírenie dobrých skúseností v rámci regiónu a vytvorenie priestoru na dialóg medzi miestnymi komunitami a odborníkmi v oblasti regionálneho rozvoja.

Foto: Otváracia konferencia v Hoteli Zlatý Býk


Na podujatie prijali pozvanie aj predstavitelia Nórskeho Inštitútu pre Remeslá (Norsk Handverksinstittut), ktorí sú partnermi projektu “Centrá obnovy Gemera”. Riaditeľ inštitútu, Eivind Falk, zdôraznil dôležitosť zachovania a obnovy tradičných remesiel v regióne nielen z pohľadu kultúrnych hodnôt, ale aj celkového rozvoja komunít.

Foto: Prezentácia Eivinda Falka


Súčasťou konferencie boli aj dva odborné panely. Prvý panel pod názvom “Ochrana pamiatok na Gemeri”, viedli odborníci v tejto téme - novozvolený riaditeľ Pamiatkového úradu Pavol Ižvolt, zakladateľ občianskeho združenia Gotická cesta, Dávid Raška a primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs.

Foto: Panel č.1: "Ochrana pamiatok na Gemeri (Ábel Ravasz, Attila Agócs, Dávid Raška, Pavol Ižvolt)


Druhý panel pod názvom “Aktívne zapojenie rómskych komunít” bol zameraný na konkrétne skúsenosti z regiónu Gemer, a to v tlmočení starostu obce Radnovce Aladára Bariho, bývalého poslanca NR SR Štefana Vavreka a analytika Inštitútu Mateja Bela, Juraja Kuruca. Všetci panelisti sa zhodli na tom, že aktívne rómske komunity prinášajú pestrosť a pozitívny efekt pre región ako i pre spoločnosť samotnú.

Foto: Štefan Vavrek a Juraj Kuruc


Organizácia Obnovme Gemer v rámci projektu “Centrá obnovy Gemera” vytvorila dve nové strediská, v obci Bátka a v obci Plešivec. Komplementárnymi aktivitami projektu je komunitné centrum v Plešivci a mimoškolské vzdelávacie zariadenie pre deti zo sociálne slabšieho prostredia.

Foto: Starosta obce Radnovce, Aladár Bari


Projekt je podporený Nórskom prostredníctvom Nórskych fondov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.



23 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page