top of page
  • Writer's picturePéter Morvay

Konferencia | Poklady Gemera

Vo štvrtok 28. júna sa uskutočnila v poradí tretia odborná konferencia neziskovej organizácie Obnovme Gemer pod názvom “Poklady Gemera: oživenie nehmotného kultúrneho dedičstva a remesiel. Podujatie sa konalo v rámci programu LDI02024 Centrá obnovy Gemera.


Organizátormi podujatia boli dve inštitúcie: nezisková organizácia Obnovme Gemer a Nórsky Inštitút Remesiel (Norsk Handverksinsittut). Organizácie sa rozhodli spolupracovať v tematike ochrany a oživenia stratených, resp. zabudnutých remesiel na Gemeri.


Eivind Falk, riaditeľ Nórskeho Inštitútu Remesiel

V rámci podujatia sa zorganizovali tri odborné prezentácie. Prvá, v podaní riaditeľa Eivinda Falka sa sústredila na všeobecné predstavenie Nórskeho Inštitútu Remesiel a na to, ako ich práca ovplyvnila kultúrne dedičstvo Nórska.


The Norwegian Crafts Institute 📢 Eivind Falk
.pptx
Download PPTX • 68.47MB

V druhej prednáške odborník a hlavný poradca Inštitútu Kjetil Storeheier Norheim hovoril o konkrétnych metódach pričom uviedol dva príklady z praxe, kde vďaka ich snahe sa podarilo zrekonštruovať už neexistujúce techniky remesiel. Jeho prezentáciu, ktorá obsahuje aj krátke video z praxe si môžete stiahnuť nižšie.

Workshop (Kjetil Storeheier Norheim)
.pptx
Download PPTX • 382.41MB

Kjetil Storeheier Norheim, poradca pre Nórsky Inštitút Remesiel

Záverečná, tretia prezentácia v podaní uznaného odborníka Jarleho Hugstmyra mala aj komparatívnu úlohu. Cez oči známeho profesora sme mali možnosť vidieť do minulosti a aké sú hlavné rozdiely medzi pôvodnými remeslami a remeslami, ktoré sa podarilo Inštitútu oživiť. Prezentáciu si môžete stiahnuť tu.


Traditional Knowledge & where to find it (Jarle Hugstmyr)
.pptx
Download PPTX • 118.15MB

Jarle Hugstmyr

Konferencia sa konala 28. júna v priestoroch Gemerského osvetového strediska v Rimavskej Sobote. Fotoalbum z návštevy Nórskeho partnera na Slovensku si môžete pozrieť tu.


Projekt LDI02024 Centrá obnovy Gemera - Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


Related Posts

See All
bottom of page