top of page
  • Writer's picturePéter Morvay

Evanjelický kostol v obci Sása: skrytý klenot na Hornom Gemeri

Centrá obnovy majú za sebou niekoľko rušných týždňov. S príchodom dobrého počasia sa zvýšil aj počet starostov so zámerom aktívnej komunitnej spolupráce, t.j. žiadosti naďalej prichádzajú. Môžeme teda vyhlásiť, že centrá pracujú na plné obrátky a minulý týždeň sa nám podarilo dokončiť projekt, na ktorom sme sa dohodli s miestnym aktivistom a farárom slúžiacim v dedine ešte v novembri minulého roka.


Objekt: Kostol, Sása © Peter Morvay

Tím z Bátky pod vedením Jánosa Zsírosa sa vydal na sever, aby v obci Sása v okrese Revúca zrenovoval odkvapové rímsy miestneho neoklasicistického evanjelického kostola.


Sása

Prvé osídlenie obce sa viaže k saskej kolonizácii, od ktorej pochádza aj jej názov. Obyvatelia sa zaoberali prácou v lese a na pastvinách, neskôr tiež pálili uhlie a vápno, furmančili a pracovali v okolitých baniach.


Obec Sása ©Peter Morvay

Informácie o objekte

Evanjelický kostol, jednoloďová tolerančná stavba s polkruhovým ukončením presbytéria, bez veže, z roku 1787. V roku 1809 vyhorel, prešiel obnovou v roku 1854, keď bol klasicisticky upravený. Z tohoto obdobia pochádza neobarokový oltár s obrazom Kristus v Getsemanskej záhrade. Organový pozitív je klasicistický z dielne Kiseľovcov z roku 1809. Interiér je plochostropý, presbytérium je zaklenuté konchou. Fasády kostola sú hladké s polkruhovo ukončenými oknami. Priečelie má nárožné zaoblenia, je členené lizénami s bosovaním a ukončené štítom s pilastrami, prelamovanou rímsou a trojuholníkovým štítom s tympanónom. Pri kostole sa nachádza samostatne stojaca zvonica na pôdoryse štvorca, z 19. storočia. Zvonica má drevenú otvorenú nadstavbu a ihlancovú helmicu. (Zdroj: Wikipedia)


Renovácia objektu ©Ján Zsíros

Málokto vie, aké poklady sa skrývajú v severnejších častiach Gemera, preto nás potešilo, že sme mohli byť súčasťou renovačných prác práve na kostole v Sáse.


Pre ďalšie fotky navštívte náš Google Photos Album.


Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


93 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page